Aqualung Air Dry P/Valve TS MP
QUICK SHOP
Air Dry P/Valve TS MP
De Air Dry Purge Valve van Aqua Lung heeft een ontluchtingsklep dat zorgt voor een snelle clearing van het water.
€26,00
Aqualung Aquilon
QUICK SHOP
Aquilon
Aquilon snorkel van Aqua Lung. Verkrijgbaar in 3 kleuren.
€17,50
Tusa Platina II Hyperdry
QUICK SHOP
Platina II Hyperdry
De SP-170 Platina II Hyperdry-snorkel is het topmodel semi-droge snorkel van TUSA.
€35,95
Tusa Hyperdry Elite II
QUICK SHOP
Hyperdry Elite II
Hyperdry Elite 2 snorkel van Tusa.
€37,95
Seac Sub Vortex Dry
QUICK SHOP
Vortex Dry
Vortex Dry snorkel van Seac.
€28,00
Aqualung Aquilon Purge Valve
QUICK SHOP
Aquilon Purge Valve
Aqualung Aquilon Purge Valve snorkel met waterloosventiel.
€37,50
Trident Ear Drops
QUICK SHOP
Ear Drops
Trident Ear Drops nu ook leverbaar in Nederland, nu te koop bij mobyshop.nl
€9,95
Aqualung Zephyr Purge Valve
QUICK SHOP
Zephyr Purge Valve
Aqua Lung Zephyr Purge Valve snorkel is in vele kleuren leverbaar. Deze Aqua Lung snorkel is voorzien van een Comfo-bitemondstuk.
€29,95
Geen producten gevonden... Ga verder met winkelen

Snorkels

Je hebt een snorkel nodig omdat je anders steeds weer met je hoofd boven water moet komen om te kunnen ademen. Een snorkel zorgt ervoor dat je gewoon naar beneden kunt kijken en toch kunt blijven ademen. Zo kun je je aandacht dus volledig richten op het rijke onderwaterleven. Bij het kiezen van een snorkel is er een aantal dingen om rekening mee te houden.

Een snorkel is gemiddeld 35 tot 45 centimeter lang en heeft aan de binnenkant een gemiddelde diameter van 19 tot 25 millimeter. Hoe korter de snorkel, hoe lager de ademweerstand en dus hoe makkelijker het ademen gaat. Maar is de snorkel te kort dan komt hij niet boven het water uit en werkt hij dus niet. Ook een grotere diameter zorgt voor makkelijker ademen, maar als hij te groot is lukt het niet meer om water uit de snorkel te blazen.

Het onderste stuk van een snorkel kan vast of flexibel zijn. Een flexibel stuk zorgt ervoor dat met duiken de snorkel en de automaat elkaar minder in de weg zitten, maar kan soms bij snorkelen op hoge snelheid dubbelklappen waardoor er tijdelijk geen lucht meer doorheen kan stromen. Hou er bij een flexibel stuk wel rekening mee dat de binnenzijde van de snorkel glad is zodat de ademweerstand laag blijft.
 

Een snorkel zonder flexibel deel en met waterloosventiel aan de onderkant

Bij een snorkel is het ook belangrijk om te kijken of het mondstuk goed in de mond zit. Dit mondstuk is doorgaans vervangbaar zodat de snorkel nog bruikbaar is als het mondstuk ooit stuk gaat. Er zijn verschillende types mondstukken, die verschillen in materiaal, pasvorm en prijs. Belangrijk hierbij is dat je een snorkel met een mondstuk hebt die goed in de mond past en die ook in je mond blijft zitten als je snel je hoofd draait.

Sommige snorkels zijn volledig opvouwbaar. Deze zijn vooral handig voor duikers die een snorkel niet aan hun masker willen dragen maar voor veiligheidsredenen toch bij zich willen hebben.

Er zijn ook snorkels met een waterloosventiel. Dit is een ventiel aan de onderkant van de snorkel. Bij snorkels zonder een waterloosventiel blaas je alle water die in de snorkel terecht komt er via de bovenkant weer uit. Er blijft dan vaak een laatste restje water in de snorkel zitten omdat er niet genoeg druk in de snorkel wordt opgebouwd om dit er uit te krijgen. Met een waterloosventiel blaas je dit dan eenvoudig via de onderkant van de snorkel eruit.
Een snorkel zonder flexibel deel en waterloosventiel aan de onderkant 
Een snorkel zonder flexibel deel en waterloosventiel aan de onderkant 

Snorkels kunnen ook een splash cap aan de bovenkant hebben. Deze zorgt ervoor dat er bij ruw water minder makkelijk water in de snorkel binnendringt.

Let er ook op dat de snorkel goed aan het masker kan worden bevestigd. Dit gaat doorgaans met een rubberen dubbele ring of een plastic clipje. Het is ook altijd een goed idee om er hiervan een extra te kopen en mee te nemen als reserve, mocht deze ooit stuk gaan.

Verder bestaan er voor kinderen speciale kleinere snorkels die op hun kleinere longvolume zijn gebaseerd. Het is bij snorkels van belang om deze na gebruik altijd goed uit te spoelen met kraanwater zodat er geen schimmels zich in kunnen vormen. 

Lees meer Lees minder
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »