Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters

  Cilinders

  Wil je een duikfles kopen? Moby Dick heeft diverse soorten op voorraad. Zie ook onze uitgebreide keuzehulp!... Toon meer

  Merken

  Prijs

  -
  45 Producten
  Duikfles 10 liter 300 bar

  Duikfles 10 liter 300 bar

  Enkele duikfles van 10 liter 300 bar.
  € 289,-
  Bekijken
  Dubbelset Staal

  Dubbelset Staal

  Stalen dubbelset met RVS banden.
  € 639,-
  Bekijken
  Duikfles 12 liter 300 bar carbon

  Duikfles 12 liter 300 bar carbon

  Enkele duikfles van 12 liter 300 bar carbon.
  € 599,-
  Bekijken
  Duikfles 3 liter 200 bar

  Duikfles 3 liter 200 bar

  Enkele duikfles van 3 liter 200 bar.
  € 129,-
  Bekijken
  Duikfles 3 liter 300 bar

  Duikfles 3 liter 300 bar

  Enkele duikfles van 3 liter 300 bar.
  € 145,-
  Bekijken
  € 299,-
  € 259,-
  Vandagraph TEK-OX Analyser

  Vandagraph TEK-OX Analyser

  De Vandagraph TEK-OX Analyser meet het percentag...
  € 259,-
  Bekijken
  Duikfles 12 liter lang 232 bar

  Duikfles 12 liter lang 232 bar

  Enkele duikfles van 12 liter lang 232 bar.
  € 239,-
  Bekijken
  Dubbele kraan draaibaar M25x2

  Dubbele kraan draaibaar M25x2

  Dubbele kraan om op een enkele fles twee 1e trap...
  € 95,-
  Bekijken
  Soft Lood

  Soft Lood

  Softlood van Seac is gecoat en milieuvriendelijk...
  € 19,95
  Bekijken
  Duikfles 12 liter lang 300 bar
  € 299,-
  Bekijken
  MONO KRAAN MET PLUG

  MONO KRAAN MET PLUG

  Kraan voor een duikfles voor second outlet.
  € 59,-
  Bekijken
  Duikfles 10 liter 232 bar

  Duikfles 10 liter 232 bar

  Enkele duikfles van 10 liter 232 bar.
  € 229,-
  Bekijken
  € 19,95
  € 15,50
  Loodgordel met RVS Gesp
  € 15,50
  Bekijken
  Duikfles 11,1 liter/80cuft aluminium

  Duikfles 11,1 liter/80cuft aluminium

  Enkele duikfles van 11,1 liter 207 bar aluminium...
  € 259,-
  Bekijken
  Flesnet 10 liter

  Flesnet 10 liter

  Flesnet voor uw 10 liter duikfles.
  € 14,50
  Bekijken
  R-17VAN Zuurstof sensor

  R-17VAN Zuurstof sensor

  De Vandagraph R-17VAN Zuurstof sensor vervangt d...
  € 79,95
  Bekijken
  Duikfles 6,8 liter 300 bar carbon

  Duikfles 6,8 liter 300 bar carbon

  Enkele duikfles van 6,8 liter 300 bar carbon.
  € 439,-
  Bekijken
  Duikfles 7 liter aluminium

  Duikfles 7 liter aluminium

  Enkele duikfles van 7 liter 200 bar aluminium.
  € 225,-
  Bekijken
  Kraan Dop Zwart

  Kraan Dop Zwart

  Stevige rubber kraandop in de kleur zwart.
  € 7,50
  Bekijken
  Duikfles 12 liter lang concaaf

  Duikfles 12 liter lang concaaf

  Enkele duikfles van 12 liter lang 232 bar met ee...
  € 249,-
  Bekijken
  Duikfles 8,5 liter concaaf

  Duikfles 8,5 liter concaaf

  Enkele duikfles van 8,5 liter 232 bar met een co...
  € 239,-
  Bekijken
  Flesvoet 10 en 12 liter

  Flesvoet 10 en 12 liter

  Flesvoet voor een 10 liter en 12 liter lang duik...
  € 16,-
  Bekijken
  Manifold met isolator

  Manifold met isolator

  Manifold in verschillende uitvoeringen zoals DIN...
  € 238,-
  Bekijken
  Tag 2 Valve

  Tag 2 Valve

  Aqua Lung Tag 2 Valve.
  € 115,-
  Bekijken

  Cilinders

  Een duikcilinder of duikfles is de basis van elke duikuitrusting, ongeacht of er met lucht, nitrox, trimix en met een open of gesloten systeem gedoken wordt. Duikcilinders kunnen van verschillende materialen gemaakt worden en zijn voorzien van een kraan waardoor de lucht gecontroleerd in- en uitgelaten kan worden. Ook zijn er dubbelsets waarbij met twee flessen tegelijk gedoken wordt. Daarvoor gelden dezelfde principes als hieronder beschreven voor een enkele fles.

  Soorten duikcilinders

  Duikcilinders kunnen van drie verschillende soorten materialen gemaakt worden. Stalen duikcilinders worden het meest gebruikt door recreatieve duikers. Ze worden gemaakt van chroom-molybdeen staal en worden in één keer uit een stuk verhit gestanst en gedraaid. Daarna worden ze gegalvaniseerd en een gelakt waardoor ze beschermd zijn tegen roest en omdat ze erg hard zijn zijn ze ook beschermd tegen uitwendige beschadigingen. Door deze manier van produceren zijn stalen cilinders aan de onderkant rond waardoor ze een flesvoet nodig hebben om rechtop te kunnen staan. Als je duikt met een stalen cilinder heb je minder lood nodig dan bij andere typen cilinders omdat ze ook leeg een negatief drijfvermogen hebben. Stalen cilinders zijn verkrijgbaar in 3,5,7,10,12 en 15 liter en in een werkdruk van 200, 232 en 300 bar.

  Een stalen cilinder  

  Aluminium duikcilinders zijn niet zo sterk als stalen duikcilinders en hebben daardoor een grotere wanddikte. Hierdoor zijn ze aan de oppervlakte groter en zwaarder dan vergelijkbare stalen cilinders. Aluminium is een zachter materiaal dan staal waardoor  ze gevoeliger zijn voor uitwendige beschadigingen. Aluminium cilinders hebben in het water een licht negatief drijfvermogen als de fles vol is en een licht positief drijfvermogen bij een lege fles. Je hebt dus meer lood nodig dan bij een stalen fles. Aluminium cilinders worden vaak gebruikt door duikscholen in tropische landen. Ze corroderen minder snel dan stalen cilinders bij beschadiging. Dit komt doordat een een laagje corrosie zorgt dat de cilinder niet verder corrodeert, terwijl een stalen cilinder in contact met zout water bij beschadiging steeds verder zal roesten. Aluminium cilinders zijn verkrijgbaar in 1,2,3, 5.55, 7, 10 en 11.1 liter en in een werkdruk van 200 en 230 bar.

  Een aliminium cilinder 
   

  Tenslotte zijn er ook nog composiet / carbon duikcilinders. Dit zijn stalen cilinders met composiet vezels. De hals van de cilinders ziet er hetzelfde uit als die van een stalen of aluminium duikcilinder. Composiet duikcilinders hebben een zo goed als neutraal drijfvermorgen en zijn aan de oppervlakte een stuk lichter dan de aluminium en stalen duikcilinders. Ze worden veel gebruikt door technisch duikers als bailout duikcilinder. Composiet duikcilinders zijn verkrijgbaar in 6,8,10 en 12 liter en in een werkdruk van 300 bar.

  Kranen

  Naast het soort fles, de inhoud ervan en de werkdruk is ook de kraan nog iets om rekening mee te houden. De meeste flessen hebben een DIN (Deutsches Institut fur Normung) of INT (Internationaal) aansluiting. Let er op dat je automatenset en fles dezelfde aansluiting hebben. Bij DIN wordt de automaat de kraan in geschroefd en bij INT schuift de beugel over de kraan heen. Ook kan met behulp van een insert van een DIN kraan een INT kraan gemaakt worden. Een vulstation kan in principe altijd zowel flessen met DIN als INT kranen vullen.  
   
  Links een INT kraan, rechts een DIN kraan

  Flesnetjes, flesvoeten en andere accessoires

   Nylon flesnetjes worden gebruikt ter bescherming van de laklaag en zorgen ervoor dat de flesband van het trimvest meer grip op de fles heeft waardoor de cilinder steviger vastzit in het trimvest.

  Flesnetje 
   

  Stalen flessen hebben zoals eerder al uitgelegd een flesvoet nodig omdat ze een ronde voet hebben en anders dus niet rechtop kunnen staan. Ook beschermt de flesvoet tegen beschadiging door stoten.

  Handvat
   

  Er zijn speciale handvatten te koop voor duikflessen waardoor deze handiger te dragen zijn. Ook zijn er beschermkapjes te koop voor de kraan waardoor daar geen vuil in kan komen. Ook zijn er zoals beschreven inserts verkrijgbaar waardoor van een DIN kraan een INT kraan gemaakt kan worden. Mocht je met Nitrox willen duiken kun je een groene kraandop kopen en een Nitrox sticker of label op je fles bevestigen om aan te geven dat deze fles geschikt is voor Nitrox. Dit is niet verplicht.

  Groene Nitrox kraandop 
   

  Vergeet ook niet om extra o-ringen te kopen en deze altijd bij je te hebben. Mocht er dan bij het aansluiten van de duikset een o-ring stukgaan kun je deze zelf vervangen. Hoe klein en goedkoop een o-ring ook is, zonder kun je toch niet duiken dus zorg altijd voor reserve.

  Inspecties en keuringen

  Duikflessen staan onder enorme druk. Het is daarom in Nederland verplicht deze elke 5 jaar te keuren zodat gecontroleerd kan worden dat fles en kraan nog in staat zijn om deze druk aan te kunnen. Bij deze keuring wordt de kraan van de fles verwijderd en wordt (onder andere) de fles van binnen en buiten gecontroleerd op beschadigingen en roestvorming. Als de fles dan is goedgekeurd wordt dit in de fles ingeslagen waardoor je altijd kunt zien tot wanneer de fles gekeurd is. Flessen waarvan de keuring is verlopen mogen niet meer gevuld worden. Duikwinkels zijn bekend met de horrorverhalen van flessen waarbij plotseling de kraan afbreekt en de fles letterlijk door een muur vliegt en zullen dus naar de keurdatum kijken voor het vullen. Vul flessen waarvan de keurdatum is verlopen ook nooit zelf bij buiten-vulstations waar je zelf je fles kunt vullen. Stalen en aluminium flessen hebben geen standaard levensduur, composieten duikflessen hebben dit wel en dit staat dan ook aangegeven op de cilinder.

  Bij de aankoop van een duikcilinder kijk je dus naar de soort, inhoud, werkdruk en kraan. Let bij de aanschaf van een tweedehands cilinder dus ook op de keuringsdatum en breng je fles voordat de keuring verloopt naar een duikwinkel die de fles op kan sturen voor de keuring. En zorg dat je altijd reserve o-ringen bij je hebt. 

  Vergelijk 0

  Voeg nog een product toe (max. 5)

  Start vergelijking

  Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »