Eurocylinder Systems DUIKFLES STAAL
QUICK SHOP
DUIKFLES STAAL
Stalen duikfles compleet met kraan en flesvoet
€219,00
Eurocylinder Systems DUBBELSET STAAL
QUICK SHOP
DUBBELSET STAAL
Stalen dubbelset wit met RVS banden.
€539,00
MES DUIKFLES ALUMINIUM
QUICK SHOP
DUIKFLES ALUMINIUM
Duikfles aluminium, compleet met kraan.
€159,00
Seac Sub Soft Lood
QUICK SHOP
Soft Lood
Softlood van Seac is gecoat en milieuvriendelijk.
€19,95
Seac Sub Flesnet
QUICK SHOP
Flesnet
Flesnet voor uw duikfles.
€14,00
Eurocylinder Systems MONO KRAAN MET PLUG
QUICK SHOP
MONO KRAAN MET PLUG
Kraan voor een duikfles voor second outlet.
€59,00
Sale
Vandagraph TEK-OX Analyser
QUICK SHOP
TEK-OX Analyser
De Vandegraph TEK-OX Analyser meet het percentage zuurstof in uw fles.
€269,00 €239,00
Eurocylinder Systems MONO KRAAN 232 BAR
QUICK SHOP
MONO KRAAN 232 BAR
Diverse kranen voor een duikfles.
€49,95
Apeks Manifold met isolator
QUICK SHOP
Manifold met isolator
Manifold in verschillende uitvoeringen zoals DIN/INT, 232/300 bar en Nitrox
€238,00
Vandagraph R-17VAN Zuurstof sensor
QUICK SHOP
R-17VAN Zuurstof sensor
De Vandagraph R-17VAN Zuurstof sensor vervangt die van de TEK-OX en VN202.
€79,95
Eurocylinder Systems DUBBELE KRAAN M25 x 2
QUICK SHOP
DUBBELE KRAAN M25 x 2
Speleo kraan met vaste tweede aansluiting.
€99,00
Eurocylinder Systems DUBBELE KRAAN MET SECOND OUTLET
QUICK SHOP
DUBBELE KRAAN MET SECOND OUTLET
H-Kraan voor duikfles met second outlet.
€89,00
Aqualung Tag 2 Valve
QUICK SHOP
Tag 2 Valve
Aqua Lung Tag 2 Valve.
€115,00
Beaver Kraan Dop Groen
QUICK SHOP
Kraan Dop Groen
Stevige rubber Nitrox kraandop in de kleur groen. Past op bijna alle kranen.
€7,50
Beaver Kraan Dop Zwart
QUICK SHOP
Kraan Dop Zwart
Stevige rubber kraandop in de kleur zwart.
€7,50
Apeks Sure Lock
QUICK SHOP
Sure Lock
Sure Lock loodsysteem van Apeks.
€115,00
Metalsub Twinning Band
QUICK SHOP
Twinning Band
RVS Twinningband van Metalsub.
€75,00
Seac Sub Tankgreep
QUICK SHOP
Tankgreep
Draaggreep van onverwoestbaar kunststof. Geschikt voor bijna elke duikfles.
€15,00
Sale
Seac Sub Loodgordel met RVS Gesp
QUICK SHOP
Loodgordel met RVS Gesp
Loodgordel van Seac Sub.
€19,95 €16,00
Metalsub Backpack Holder met Blok Plate
QUICK SHOP
Backpack Holder met Blok Plate
Metalsub Backpack Holder set.
€165,00
Seac Sub Buckle Nylon
QUICK SHOP
Buckle Nylon
Stevige kunstof gesp voor uw loodgordel.
€6,00
Seac Sub Buckle Stainless Steel
QUICK SHOP
Buckle Stainless Steel
RVS loodgordel gesp van Seac.
€12,00
Geen producten gevonden... Ga verder met winkelen

Cilinders

Een duikcilinder of duikfles is de basis van elke duikuitrusting, ongeacht of er met lucht, nitrox, trimix en met een open of gesloten systeem gedoken wordt. Duikcilinders kunnen van verschillende materialen gemaakt worden en zijn voorzien van een kraan waardoor de lucht gecontroleerd in- en uitgelaten kan worden. Ook zijn er dubbelsets waarbij met twee flessen tegelijk gedoken wordt. Daarvoor gelden dezelfde principes als hieronder beschreven voor een enkele fles.

Soorten duikcilinders

Duikcilinders kunnen van drie verschillende soorten materialen gemaakt worden. Stalen duikcilinders worden het meest gebruikt door recreatieve duikers. Ze worden gemaakt van chroom-molybdeen staal en worden in één keer uit een stuk verhit gestanst en gedraaid. Daarna worden ze gegalvaniseerd en een gelakt waardoor ze beschermd zijn tegen roest en omdat ze erg hard zijn zijn ze ook beschermd tegen uitwendige beschadigingen. Door deze manier van produceren zijn stalen cilinders aan de onderkant rond waardoor ze een flesvoet nodig hebben om rechtop te kunnen staan. Als je duikt met een stalen cilinder heb je minder lood nodig dan bij andere typen cilinders omdat ze ook leeg een negatief drijfvermogen hebben. Stalen cilinders zijn verkrijgbaar in 3,5,7,10,12 en 15 liter en in een werkdruk van 200, 232 en 300 bar.

Een stalen cilinder  

Aluminium duikcilinders zijn niet zo sterk als stalen duikcilinders en hebben daardoor een grotere wanddikte. Hierdoor zijn ze aan de oppervlakte groter en zwaarder dan vergelijkbare stalen cilinders. Aluminium is een zachter materiaal dan staal waardoor  ze gevoeliger zijn voor uitwendige beschadigingen. Aluminium cilinders hebben in het water een licht negatief drijfvermogen als de fles vol is en een licht positief drijfvermogen bij een lege fles. Je hebt dus meer lood nodig dan bij een stalen fles. Aluminium cilinders worden vaak gebruikt door duikscholen in tropische landen. Ze corroderen minder snel dan stalen cilinders bij beschadiging. Dit komt doordat een een laagje corrosie zorgt dat de cilinder niet verder corrodeert, terwijl een stalen cilinder in contact met zout water bij beschadiging steeds verder zal roesten. Aluminium cilinders zijn verkrijgbaar in 1,2,3, 5.55, 7, 10 en 11.1 liter en in een werkdruk van 200 en 230 bar.

Een aliminium cilinder 
 

Tenslotte zijn er ook nog composiet / carbon duikcilinders. Dit zijn stalen cilinders met composiet vezels. De hals van de cilinders ziet er hetzelfde uit als die van een stalen of aluminium duikcilinder. Composiet duikcilinders hebben een zo goed als neutraal drijfvermorgen en zijn aan de oppervlakte een stuk lichter dan de aluminium en stalen duikcilinders. Ze worden veel gebruikt door technisch duikers als bailout duikcilinder. Composiet duikcilinders zijn verkrijgbaar in 6,8,10 en 12 liter en in een werkdruk van 300 bar.

Kranen

Naast het soort fles, de inhoud ervan en de werkdruk is ook de kraan nog iets om rekening mee te houden. De meeste flessen hebben een DIN (Deutsches Institut fur Normung) of INT (Internationaal) aansluiting. Let er op dat je automatenset en fles dezelfde aansluiting hebben. Bij DIN wordt de automaat de kraan in geschroefd en bij INT schuift de beugel over de kraan heen. Ook kan met behulp van een insert van een DIN kraan een INT kraan gemaakt worden. Een vulstation kan in principe altijd zowel flessen met DIN als INT kranen vullen.  
 
Links een INT kraan, rechts een DIN kraan

Flesnetjes, flesvoeten en andere accessoires

 Nylon flesnetjes worden gebruikt ter bescherming van de laklaag en zorgen ervoor dat de flesband van het trimvest meer grip op de fles heeft waardoor de cilinder steviger vastzit in het trimvest.

Flesnetje 
 

Stalen flessen hebben zoals eerder al uitgelegd een flesvoet nodig omdat ze een ronde voet hebben en anders dus niet rechtop kunnen staan. Ook beschermt de flesvoet tegen beschadiging door stoten.

Handvat
 

Er zijn speciale handvatten te koop voor duikflessen waardoor deze handiger te dragen zijn. Ook zijn er beschermkapjes te koop voor de kraan waardoor daar geen vuil in kan komen. Ook zijn er zoals beschreven inserts verkrijgbaar waardoor van een DIN kraan een INT kraan gemaakt kan worden. Mocht je met Nitrox willen duiken kun je een groene kraandop kopen en een Nitrox sticker of label op je fles bevestigen om aan te geven dat deze fles geschikt is voor Nitrox. Dit is niet verplicht.

Groene Nitrox kraandop 
 

Vergeet ook niet om extra o-ringen te kopen en deze altijd bij je te hebben. Mocht er dan bij het aansluiten van de duikset een o-ring stukgaan kun je deze zelf vervangen. Hoe klein en goedkoop een o-ring ook is, zonder kun je toch niet duiken dus zorg altijd voor reserve.

Inspecties en keuringen

Duikflessen staan onder enorme druk. Het is daarom in Nederland verplicht deze elke 5 jaar te keuren zodat gecontroleerd kan worden dat fles en kraan nog in staat zijn om deze druk aan te kunnen. Bij deze keuring wordt de kraan van de fles verwijderd en wordt (onder andere) de fles van binnen en buiten gecontroleerd op beschadigingen en roestvorming. Als de fles dan is goedgekeurd wordt dit in de fles ingeslagen waardoor je altijd kunt zien tot wanneer de fles gekeurd is. Flessen waarvan de keuring is verlopen mogen niet meer gevuld worden. Duikwinkels zijn bekend met de horrorverhalen van flessen waarbij plotseling de kraan afbreekt en de fles letterlijk door een muur vliegt en zullen dus naar de keurdatum kijken voor het vullen. Vul flessen waarvan de keurdatum is verlopen ook nooit zelf bij buiten-vulstations waar je zelf je fles kunt vullen. Stalen en aluminium flessen hebben geen standaard levensduur, composieten duikflessen hebben dit wel en dit staat dan ook aangegeven op de cilinder.

Bij de aankoop van een duikcilinder kijk je dus naar de soort, inhoud, werkdruk en kraan. Let bij de aanschaf van een tweedehands cilinder dus ook op de keuringsdatum en breng je fles voordat de keuring verloopt naar een duikwinkel die de fles op kan sturen voor de keuring. En zorg dat je altijd reserve o-ringen bij je hebt. 

Lees meer Lees minder
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »