Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters

    Duikcomputers

    Vroeger plande een duiker zelf aan de hand van duiktabellen zijn duik met de bijbehorende dieptes en nultijden. Nu kunnen duikers daarnaast ook gebruik maken van een duikcomputer. Een duikcomputer berekent voor en tijdens een duik aan de hand van actuele data alle gegevens zoals nultijd, veiligheidstop, eventuele decompressiestops en heeft daarmee het duiken flink vereenvoudigd. Ze meten de diepte waarop je je bevindt en berekenen de nultijden die daarbij horen. Daarbij houden ze ook rekening met het gasmengsel dat wordt gebruikt.

    Bij de aanschaf van een duikcomputer is er de keuze uit verschillende soorten en merken. Een van de zaken waar bij een aanschaf naar gekeken dient te worden is met welke gasmengels gedoken wordt of in de toekomst gedoken gaat worden.

    Soorten duikcomputers

    Duikcomputers zijn in verschillende soorten in te delen. Duik je dus met alleen lucht of nitrox (lucht met een verrijkt zuurstofpercentage) binnen de recreatieve duikgrenzen, dan heb je een andere duikcomputer nodig dan wanneer je met trimix of andere gasmengsels duikt.

    Duikcomputers verschillen ook in de manier waarop ze bevestigd worden. Veel duikcomputers zijn polscomputers die als horloge gedragen worden. Andere duikcomputers worden in een console geïntegreerd. Dit is voornamelijk een persoonlijke voorkeur.

    Ook zijn er nog diverse verschillen in functies die duikcomputers hebben. Zo hebben sommige duikcomputers een kompas en andere computers meer uitgebreide software waarbij je op de computer goed je duiken kunt uitlezen. Deze functies kosten uiteraard extra en het is per duiker verschillend of deze functies een meerwaarde bieden.  

    Verschillende soorten gasmengels

    Globaal zijn duikcomputers in vier categorieën in te delen op basis van soort gasmengsel waarvoor ze worden gebruikt:

    1. Nitrox

    Wil je alleen met lucht of Nitrox duiken en is het niet noodzakelijk om op basis van de lucht in je fles te laten berekenen hoelang je nog op die diepte kan blijven dan is dit de beste optie voor je. Deze soort duikcomputers geeft de diepte, nultijd, veiligheidsstops en eventuele decompressiestops aan, en je kunt voor elke duik instellen met welk zuurstofpercentage je gaat duiken. Een voorbeeld van een eenvoudige Nitrox duikcomputer is de Suunto Zoop of Suunto D4i.

    2. Luchtgeïntegreerde duikcomputer

    Een luchtgeïntegreerde duikcomputer werkt ook met lucht of Nitrox, maar berekent daarnaast ook nog het luchtverbruik tijdens een duik. Dit type duikcomputer is vaak met een zender verbonden maar kan ook via een hogedrukslang aan de ademautomaat zijn verbonden. Dit hangt dus af van of het een polscomputer of consolecomputer is. Doordat dit type computer ook aangeeft hoeveel lucht er nog in de fles zit, is dit ook een secundaire manometer. Ook geeft hij aan hoelang nog op een bepaalde diepte gedoken kan worden met die lucht.

    Voorbeelden van een luchtgeïntegreerde duikcomputer zijn de Mares Icon HD en Scubapro Galileo Sol.

    De Mares Icon HD (links) en Scubapro Galileo Sol (rechts)


    3. Multi-gasmengsel duikcomputer

    Ook de multi-gasmengsel duikcomputer is te gebruiken voor zowel lucht en nitrox tot zelfs 100% zuurstof. Deze duikcomputer heeft als voordeel dat hij ook tijdens een duik een gasswitch kan verwerken en daar direct alle berekeningen en metingen op aanpast. Een voorbeeld van een multi-gasmengsel duikcomputer is de Suunto Vyper Air.

    De Suunto Vyper Air 

    4.Trimix duikcomputer

    Een trimix duikcomputer is bedoeld voor technische duikers en is een geavanceerde multi-gasmengsel duikcomputer. Behalve voor lucht en nitrox kunnen deze duikcomputers ook gebruikt worden voor trimixduiken waar naast zuurstof en stikstof ook helium in het gasmengsel wordt opgenomen. Een voorbeeld van een trimix duikcomputer is de Suunto DX.

    De Suunto DX

    Verschillende soorten schermen

    Naast het soort gasmengsel dat door een duikcomputer wordt gebruikt als basis voor de berekeningen verschillen duikcomputers ook in het soort scherm dat ze hebben. Sommige duikcomputers hebben een backlight optie waarbij het scherm na een druk op een knop een paar seconden oplicht, anderen lichten op als je er met je lamp op schijnt, en weer anderen hebben een LCD scherm dat gedurende de hele duik licht geeft. Dit is dus voornamelijk een verschil in hoe makkelijk het display te lezen is, en vooral ook een verschil in prijs. 

    1. Fosforcerend display

    Duikcomputers met een fosforcerend display zijn de goedkoopste soort en lichten, net als een kompas, op als je er met een lamp op schijnt. Dit type schermen is dus het meest geschikt voor tropische wateren waar er genoeg licht is om zonder lamp het scherm af te kunnen lezen. Maar ook voor eenvoudige duiken in Nederland waarbij je niet continue met je lamp op het scherm van je duikcomputer hoeft te schijnen zijn dit type schermen geschikt. Een voorbeeld van een duikcomputer met een fosforcerend display is de Suunto Zoop.

    De Suunto Zoop

    2. Backlight    

    Duikcomputers met backlight hebben een knopje waarmee ze voor een vooraf ingestelde periode (meestal tussen de 5 seconden en een minuut) licht geven en je alle gegevens kunt aflezen zonder dat je er met een lamp op hoeft te schijnen. Dit is dus makkelijker in gebruik in donkere wateren dan duikcomputers met een fosforcerend display. Je moet er wel rekening houden dat je met handschoenen aan nog steeds makkelijk het lichtknopje kunt indrukken onderwater als je plant om te gaan duiken in koud water. Deze duikcomputers liggen qua prijsklasse tussen die met een fosforcerend display en die met een lcd scherm. Een voorbeeld van een duikcomputer met backlight is de Suunto D4i.

    De Suunto D4i

    3. DOT Matrix:

    Behalve de fosforcerende displays, backlights en LCD’s zijn er ook schermen met DOT Matrix.

    Dit wil zeggen dat het scherm volledig is opgebouwd uit pixels waardoor een hogere resolutie behaald kan worden dan met andere duikcomputers. Hoewel deze schermen dus bijzonder goed afleesbaar zijn hebben ze net als de bovenstaande categorieën geen kleurenweergave. Een voorbeeld van een duikcomputer met DOT Matrix is de Mares Matrix.


    De Mares Matrix 

     4.LCD kleurenscherm:

    Duikcomputers met een LCD kleurenscherm bieden een duikervaring waarbij je je duikcomputer op elk moment af kunt lezen zonder op een knopje te hoeven drukken of je lamp er op te schijnen, en het maakt daarbij niet uit hoe donker het onder water is. Ook de kijkhoek is vaak erg groot.  LCD schermen zijn daarnaast ook nog eens in kleur en ook kunnen zij door hun hoge resolutie allerlei verschillende zaken gedetailleerd weergeven, zoals sommige zelfs duikkaarten en foto’s. Duikcomputers met een LCD kleurenscherm zijn dus de best leesbare duikcomputers in donkere wateren maar ook in tropische wateren geven zij de benodigde informatie op de duidelijkste manier weer. En de mogelijkheid om duikgrafieken, foto’s of duikkaarten onder water weer te geven tellen ook op bij de waarde van deze duikcomputers. Het mag dan ook geen verrassing zijn dat duikcomputers met een LCD kleurenscherm in het duurste segment van duikcomputers zitten. Voorbeelden van duikcomputers met een LCD kleurenscherm zijn de Mares Icon HD en de Suunto EON Steel.

    De Suunto EON Steel 

    Conclusie

    Dit zijn de voornaamste zaken waar je naar kunt kijken bij de aanschaf van een duikcomputer:

    • Type gasmengsels (nitrox, trimix)
    • Soort scherm en verlichting
    • Pols- of consolecomputer
    • Uitleesbaarheid op de computer
    • Luchtgeïntegreerd of niet
    • Extra functies zoals een kompas
    • Persoonlijke voorkeuren zoals uiterlijk, merk en vormgeving
    • Budget

    Bekijk hier ons aanbod van duikcomputers.

     

    Vergelijk 0

    Voeg nog een product toe (max. 5)

    Start vergelijking

    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »