Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters

    Natpakken en Droogpakken

    Bij het aanschaffen van een duikpak is het van belang om allereerst te kijken waarvoor je het pak gaat gebruiken. Omdat de primaire functie van een duikpak is om je te beschermen tegen kou zul je in tropische wateren behoefte hebben aan een ander pak dan wanneer je in de winter in Nederland duikt.

    Natpak, semi-droogpak of droogpak?

    De voornaamste factor voor het beslissen tussen deze drie soorten pakken is dus temperatuur. Hou er rekening mee dat iedereen daarnaast ook nog anders op kou reageert. Sommige mensen duiken ook in Nederland in de winter nog in een natpak terwijl andere duikers ook in de zomer nog in een droogpak duiken in Nederland. Het belangrijkste is altijd dat je het niet te koud krijgt tijdens je duik. Onderstaande getallen over temperatuur zijn dus richtlijnen en verschillen dus per persoon.

    Natpak

    Om tijdens het duiken warm te blijven is het belangrijk om een duikpak te dragen. Een natpak is er in verschillende diktes en er zijn natpakken met lange, korte of geen mouwen en pijpen en met of zonder capuchon. Met duiken in een natpak vormt er een laagje water tussen je huid en het pak, wat je lichaam tijdens de duik opwarmt. Omdat je dus nat wordt tijdens een duik  heet dit pak een natpak.

    Een natpak is het meest gebruikt voor duiken in tropische wateren en in landen zoals Nederland in het voorjaar, herfst en zomer.

    De isolatie van een natpak hangt af van de dikte. Hoe dikker een natpak is, hoe meer hij isoleert. Dikkere natpakken zijn dus ook geschikt voor duiken in lagere temperaturen dan dunnere natpakken.

    Deze richtlijnen kunnen aangehouden worden voor de dikte van een natpak. Hou er wel rekening mee dat dit dus niet de persoonlijke gevoelstemperatuur meeneemt. Zo duiken sommige duikers liever ook met een 7mm in 28-30 graden en is 3 graden voor veel mensen te koud voor een natpak.

    Watertemperatuur 28 - 30 graden = diktemaat 1 mm – 3 mm
    Watertemperatuur 20 - 27 graden = diktemaat 5 mm – 6 mm
    Watertemperatuur 3 - 19 graden = diktemaat 7 mm – 8 mm

    Onder de drie graden wordt een droogpak aangeraden omdat dan het risico op onderkoeling te groot is met een natpak.

    Een voorbeeld van een 7 mm pak met mouwen, pijpen en een cap is de Bare 7mm Hooded Sport Full. In deze Bare Sport serie zijn (o.a.) ook 2 en 3 mm pakken verkrijgbaar. De Seac Warmflex is ook een 7 mm pak met mouwen en pijpen maar heeft geen cap.

    De Bare 7mm Hooded Sport Full en Seac Warmflex 

    Er kunnen ook diverse natpakken met elkaar gecombineerd worden. Zo zijn er shorty’s zonder mouwen, pijpen en capuchon die boven een duikpak gedragen kunnen worden. Dit zorgt ervoor dat het natpak extra afgesloten wordt zodat er minder water het pak inkomt en je dus minder snel afkoelt. Je kunt deze shorty dan niet zonder het duikpak dragen omdat deze dan te ruim zal zitten en je lichaamwarmte dus niet goed kan vasthouden. Een voorbeeld is het Seac Sub Flex vest.

    Let er bij het aanschaffen van een duikpak ook op of er een capuchon aan zit of niet. Je kunt een losse cap kopen, maar omdat je via je nek de meeste lichaamswarmte verliest is een cap bij duiken in Nederland het hele jaar door noodzakelijk. In tropische wateren is een cap meestal niet nodig, maar dit is ook een persoonlijke voorkeur.

    Het Seac Sub Flex vest 

    Hou er ook rekening mee dat als je een overpak draagt over je natpak je meer lood nodig zal hebben omdat je door het extra neopreen meer drijfvermogen hebt.

    Als je hebt gekeken naar welke dikte natpak je wenst dan is het belangrijk om een natpak daarna te passen. Is een natpak te ruim dan kan er teveel water inkomen en isoleert het niet goed genoeg. Is een natpak te krap dan is het aantrekken een probleem en loop je bovendien kans op squeezes.

    Mochten geen van de standaard maten je perfect passen zijn er altijd andere opties. Als de mouwen/pijpen van een pak te lang of te kort zijn is het vaak relatief eenvoudig om deze te laten vermaken. Mocht dit geen oplossing bieden kunnen sommige merken ook een pak op maat laten maken, al hangt hier vaak wel een prijskaartje aan. De verkoper kan je altijd adviseren over de pasvorm van een pak en het eventueel vermaken hiervan of op maat laten maken. Maar neem nooit genoegen met een pak dat niet goed past, want dan ga je het of koud krijgen, of het aantrekken ervan gaat erg oncomfortabel.

    Semi-droogpak

    Een semi-droogpak zit tussen een natpak en een droogpak in. In een semi-droogpak word je nog steeds nat, maar als de pasvorm goed is komt er een stuk minder water tussen het pak en je lichaam in. Dit komt doordat in een semi-droogpak de naden van het pak zijn gelijmd en daarna aan de binnen- en buitenkant gestikt zijn. De naden van een natpak zijn gelijmd en doorgestikt. Hierdoor laten de naden van een semi-droogpak geen water door en dus is er minder doorstroom in het pak en wordt het water langer binnengehouden. Dit zorgt er voor dat het water beter de kans krijgt door je lichaam opgewarmd te worden en hierdoor blijf je zelf ook warmer. Ook hebben semi-droogpakken speciale seals aan de mouwen, pijpen en hals die er ook voor zorgen dat je warmer blijft dan in een natpak. Dit werkt echter alleen als het pak echt goed past, dus ook hierbij is het zeer belangrijk om het pak eerst goed te passen.

    De Seac Sub Masterdry 

    Droogpak

    Duiken in een droogpak is iets heel anders dan duiken in een natpak of een semi-droogpak. In een droogpak blijf je normaal gesproken helemaal droog. Je gaat hier dan ook niet met zwemkleding in maar met warme kleren, meestal met een speciaal onderpak. Een droogpak is ideaal om te duiken in koud water, en wordt door de meeste duikers in de winter in Nederland gebruikt. Om in tropische wateren te duiken is een droogpak ongeschikt, dit zou voor oververhitting zorgen. Tussen die temperaturen is de keuze voor een natpak of droogpak vaak een persoonlijke keuze. Bij een watertemperatuur van 10-15 graden zie je dan ook veel droogpak én natpakduikers aan de waterkant.   

    Een droogpak werkt heel anders dan een natpak. Zo zijn er verschillende materiaalsoorten, plaatsingen van ritssluitingen en droogpakken hebben een inflator en ontluchtingsventiel. Ook zijn er verschillende seals en zijn er systemen waardoor je ook droge handen kan houden tijdens je duik.  Welk droogpak het beste voor jou is hangt onder andere af van de gewenste isolatie (voor welke temperatuur range je het pak wil gebruiken) en de gewenste bewegingsvrijheid.

    Isolatie in een droogpak werkt dus anders dan in een natpak. In een droogpak zit geen water tussen je lichaam en het pak, maar lucht. Doordat je in water sneller afkoelt dan in lucht blijf je zo veel langer warm. Ook hoef je bij een tweede duik op een dag geen nat natpak aan te trekken, wat door veel mensen als oncomfortabel gezien wordt.

    Neopreen of trilaminaat

    De voornaamste keuze bij een droogpak is die tussen neopreen en trilaminaat. Er zijn ook droogpakken van gevulkaniseerd rubber die voornamelijk door de beroepsduikerij gebruikt worden. Dit voornamelijk omdat ze makkelijk schoon te maken zijn. Hier beperken we ons tot droogpakken die voor sport- en technisch duiken gebruikt worden. De keuze tussen neopreen en trilaminaat is voornamelijk belangrijk voor de isolatie en bewegingsvrijheid van het droogpak.

    Neopreen droogpakken isoleren beter dan trilaminaat droogpakken. Je kunt dus volstaan met een dunner onderpak in een neopreen onderpak. Daarentegen  geeft een trilaminaat droogpak meer bewegingsvrijheid doordat het ruimer zit. Dit zorgt er echter ook voor dat de lucht makkelijker door het pak kan bewegen en je het gevaar sneller loopt dat de lucht zich in je voeten ophoopt, waardoor een ongeoefende droogpakduiker ondersteboven kan komen te hangen.

    Een neopreen droogpak heeft van zichzelf een sterk positief drijfvermogen waardoor je een stuk meer lood nodig hebt dan voor een trilaminaat droogpak. Dit is voor technische duikers vaak een reden om voor trilaminaat te kiezen omdat je met neopreen veel drijfvermogen verliest op diepte door de samendrukbaarheid van het pak. 

    Andere verschillen zijn dat een trilaminaat droogpak duurder is dan een neopreen droogpak en dat het makkelijker is voor onervaren droogpakduikers om in een neopreen droogpak te duiken. Een trilaminaat pak is sterker en is eenvoudiger te repareren dan een neopreen droogpak.

    Dan zijn er ook nog verschillende seals. Je kunt kiezen uit latex en neopreen pols- en nekseals. Latex seals zijn erg dun, sluiten goed af en bewegen soepel mee, maar zitten strakker en gaan sneller stuk dan neopreen seals. Neopreen seals gaan langer mee en zitten minder strak  maar bewegen stugger en laten daarom sneller water door dan latex seals. Deze keuze is dus voornamelijk een persoonlijke.

    Samengevat zijn dit de verschillen tussen neopreen en trilaminaat droogpakken:

    Eigenschap

    Neopreen

    Trilaminaat

    Prijs

    Goedkoper

    Duurder

    Isolatie

    Meer

    Minder

    Drijfvermogen

    Meer lood nodig

    Niet meer lood nodig

    Bewegelijkheid

    Minder

    Meer

    Leren duiken

    Makkelijker

    Moeilijker

    Duurzaamheid

    Minder sterk

    Sterker

    Reparatie

    Ingewikkelder

    Simpeler

    Onderpak

    Dunner

    Dikker

     

    Zoals deze tabel al aangeeft is de keuze tussen neopreen en trilaminaat dus vooral een persoonlijke keuze. Een voorbeeld van een neopreen droogpak is de Seac Sub Warmdry of de Bare XCS2 Pro Dry. Een voorbeeld van een trilaminaat droogpak is de Bare Trilam serie.

    De Seac Sub Warmdry (neopreen, links) en de Bare Trilam Poly Pro (trilaminaat, rechts)
     

    Ongeacht of je een neopreen of trilaminaat droogpak kiest is het belangrijk om te zorgen dat het pak goed past. Hou bij het passen rekening dat je er met duiken nog een onderpak onder draagt. Let er ook op dat de inflator en het ontluchtingsventiel goed te bedienen zijn. Dan zijn er ook verschillen in de positie van de rits. Sommige pakken hebben de rits op de rug, andere op de borst. Een rits op de rug zorgt ervoor dat het pak makkelijker aan en uit te trekken is, maar beperkt de bewegingsvrijheid meer en bovendien is deze alleen door een buddy dicht te ritsen, niet door jezelf. Een rits op de borst kun je zelf open- en dichtritsen en geeft meer bewegingsvrijheid, maar zorgt ervoor dat het aan- en uittrekken van het pak moeilijker gaat. Een voorbeeld van een pak met een rits op de rug is de Bare XCS2 Pro Dry, terwijl de Bare Poly Tech de rits op de borst heeft.

    De Bare XCS2 Pro Dry (rits op de rug, links) en de Bare Poly Tech (rits op de borst, rechts)

    Let er verder ook op dat je met dikke sokken aan in de duikschoentjes past. En doordat deze duikschoenen dus groter zijn dan die van een natpak moet je er ook op letten dat je vinnen nog passen. Vaak kunnen deze anders afgesteld worden, maar hou hier wel rekening mee.

    Dan zijn ook de handschoenen nog belangrijk. Je kunt gewoon neopreen handschoenen aandoen, maar dan krijg je alsnog natte handen en dit kan bij lage temperaturen het duikplezier of de duiktijk verlagen. Er bestaan ook systemen die je op de mouwen van een droogpak kunt monteren waardoor je droge handen houdt tijdens het duiken. Dit zorgt er echter wel voor dat het indrukken van kleine knopjes op bijvoorbeeld een duikcomputer of camera een stuk moeilijker wordt.

    En neem tenslotte ook de tijd om een goed onderpak bij een droogpak te vinden. Je wil een onderpak hebben wat een zo laag mogelijke dichtheid (en dus drijfvermogen) heeft maar toch zo goed mogelijk warmte vasthoudt. Ook hier zijn vele mogelijkheden en prijsklassen in. Zorg ook dat je met je onderpak goed in je droogpak past.

    En als je voor het eerst een droogpak koopt is het ook belangrijk om hier in te leren duiken. Bij de meeste duikscholen kun je hier een cursus of training in volgen. Er zijn ook speciale Drysuit Specialties. Doordat een droogpak gevuld is met lucht heeft dit effect op het trimmen. Je kunt dan ook op je pak trimmen in plaats van op je vest. Dit vereist echter wel wat oefening doordat de lucht zich over een groter gebied kan verplaatsen dan in een vest.

    Samengevat zijn hier de zaken waar we je aanraden op te letten bij de aanschaf van een droogpak:

    • De keuze tussen neopreen en trilaminaat
    • Neopreen of latex seals
    • Rits op de rug of borst
    • Plaatsing inflator en ontluchtingsventiel
    • Pasvorm, met onderpak en dikke sokken aan
    • Handschoenen
    • Onderpak
    • Leren duiken met een droogpak
    • Hoeveel extra lood je mee moet nemen ten opzichte van een natpak

    Conclusie natpak of droogpak

    Uiteindelijk is het kiezen tussen een natpak of een droogpak een persoonlijke keuze die voornamelijk afhangt van de watertemperatuur waarin je het pak wil gaan gebruiken en hoe koud je het zelf krijgt. Een natpak is een stuk goedkoper, makkelijker te onderhouden en makkelijker om in te duiken. Ook heb je in een natpak meer bewegingsvrijheid. Een droogpak heeft voornamelijk één voordeel, maar dit is dan wel een groot voordeel; een droogpak is veel warmer. Een semi-droogpak kan als tussenoplossing gezien worden, echter is dat in de Nederlandse winter voor veel duikers nog te koud. Veel duikers die het hele jaar in Nederland duiken hebben dan ook een droogpak én een natpak. Duik je alleen in de zomer in Nederland of in tropische wateren heb je genoeg aan een natpak.    

    Bekijk hier ons aanbod van natpakken en semi-droogpakken.
    Bekijk hier ons aanbod van droogpakken. 

    Hier kunt u de maattabellen voor de diverse duikpakken en accessoires vinden:


    Bare maattabellen

    Seac Sub maattabellen 

    Vergelijk 0

    Voeg nog een product toe (max. 5)

    Start vergelijking

    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »