Sale
Bare X-Mission Tech Dry
QUICK SHOP
X-Mission Tech Dry
De Bare X-Mission is een extreem lichtgewicht en flexibel Nylon RipStop Tri-laminaat droogpak. De X-Mission heeft veel van de eigenschappen van Bare’s meest duurzame droogpak ooit, de Bare HDC Expedition Tech Dry maar dan in lichtgewicht materiaal ui...
€1.879,00 €1.199,00
Sale
Bare Trilam HDC Expedition Tech Dry
QUICK SHOP
Trilam HDC Expedition Tech Dry
Bare HDC Expedition Tech Dry, Bare's meest duurzame droogpak ooit.
€2.029,00 €1.299,00
Sale
Seac Sub Warmdry
QUICK SHOP
Warmdry
De Seac Sub Warmdry is een 4mm neopreen droogpak voorzien van een grote zak op het rechterbeen. Door de uitstekende pasvorm is de Seac Sub Warmdry uitermate geschikt voor de meest veeleisende duiker.
€899,00 €699,00
McNett Zipper Wax
QUICK SHOP
Zipper Wax
Zipper Wax van McNett is de ritsen wax voor droogpakken met een metalen rits.
€8,25
Seac Sub Unifleece onderpak
QUICK SHOP
Unifleece onderpak
Warm Unifleece onderpak van Seac. Geschikt voor onder neopreen droogpakken.
€95,00
Kubi Droogpakhandschoenen
QUICK SHOP
Droogpakhandschoenen
Kubi droogpak handschoenen zijn een pre voor de droogpakduiker.
Door het aluminium ring systeem een waterdichte verbinding op ieder droogpak!
€219,00
Bare Trilam ProLight Tech Dry Men
QUICK SHOP
Trilam ProLight Tech Dry Men
De Bare Trilam ProLight is een pak gemaakt van duurzaam butyl trilaminaat met 2 laags nylon exterieur met 2 naalds "felled seam" constructie en is verkrijgbaar voor mannen en vrouwen.
€998,00
Bare CD4 Pro Dry
QUICK SHOP
CD4 Pro Dry
De Bare CD4 Pro Dry, een high-performance compressed density neopreen droogpak.
€1.099,00
Bare Super Hi-Loft Polarwear Extreme Men
QUICK SHOP
Super Hi-Loft Polarwear Extreme Men
De Super Hi-Loft Polarwear Extreme Men is een extreem warm onderpak voor koudwater duiken.
€339,00
Sale
Bare XCS2 Pro Dry Men
QUICK SHOP
XCS2 Pro Dry Men
De Bare XCS2 Pro Dry is het droogpak voor de echte avonturier. De XCS2 is gemaakt van duurzaam stretch 2mm High Compressed neopreen.
€1.429,00 €999,00
Bare D6 Pro Dry
QUICK SHOP
D6 Pro Dry
De D6 Pro Dry biedt de hoogste warmte en bescherming in ondiepe of middeldiepe wateren.
€999,00
Sale
Bare Trilam HDC Tech Dry pakket
QUICK SHOP
Trilam HDC Tech Dry pakket
De Bare Trilam HDC Tech Dry is voor de serieuze recreatieve duiker die een uitzonderlijk robuust, technisch pak nodig heeft.
€2.464,00 €1.654,00
Bare SB System Base Layer Top Men
QUICK SHOP
SB System Base Layer Top Men
De Bare SB Base Layer heeft geen overtollig materiaal wat de bewegingsvrijheid kan beperken.
€99,00
Bare Trilam Poly Tech Dry Men
QUICK SHOP
Trilam Poly Tech Dry Men
De Bare Poly Tech Dry is gemaakt van exclusief butyl trilaminaat materiaal. Dit met crotch strap uitgevoerde pak biedt een verbeterde flexibiliteit.
€1.299,00
Bare SB System Mid Layer Pant Men
QUICK SHOP
SB System Mid Layer Pant Men
Het unieke SB Mid Layer System van Bare is revolutionair op elk gebied.
Het is gemaakt van ademend drukvast fleece.
€149,00
Bare CT200 Polarwear Extreme Men
QUICK SHOP
CT200 Polarwear Extreme Men
Deze onderkleding van Bare maakt gebruik van gecomprimeerd Thinsulate.
€269,00
Sale
Bare X-Mission Tech Dry Pakket Men/Women
QUICK SHOP
X-Mission Tech Dry Pakket Men/Women
Een pakket met de Bare X-Mission Tech Dry en onderkleding. Met een pakketvoordeel van 565 euro!
€2.424,00 €1.749,00
Bare SB System Mid Layer Full Men
QUICK SHOP
SB System Mid Layer Full Men
De SB System Mid Layer Full is een volledig onderpak in één stuk gemaakt van fleece.
€269,00
Bare SB System Midlayer Boot Liner
QUICK SHOP
SB System Midlayer Boot Liner
De Bare Mid Layer sokken kunt u combineren met de Bare SB Mid Layer onderpakken.
€49,00
Sale
Bare XCS2 Pro Dry Women
QUICK SHOP
XCS2 Pro Dry Women
De Bare XCS2 Pro Dry is het droogpak voor de echte avonturier. De XCS2 Pro is gemaakt van duurzaam stretch 2mm High Compressed neopreen.
€1.429,00 €999,00
Bare SB System Mid Layer Top Men
QUICK SHOP
SB System Mid Layer Top Men
Het unieke SB Mid Layer System van Bare is revolutionair op elk gebied.
Het is gemaakt van ademend drukvast fleece.
€149,00
Bare Trilam Poly Pro Men
QUICK SHOP
Trilam Poly Pro Men
De Bare Poly Pro Trilaminaat is standaard uitgevoerd met veel populaire functies. Dit droogpak biedt een hoge kwaliteit en duurzaamheid, tegen een uitstekende prijs.
€1.199,00
Bare SB System Mid Layer Full Women
QUICK SHOP
SB System Mid Layer Full Women
De SB System Mid Layer Full is een volledig onderpak in één stuk gemaakt van fleece.
€269,00
Bare SB System Drysuit Men
QUICK SHOP
SB System Drysuit Men
Het Bare SB System, voor mannen. Dit droogpak is ook verkrijgbaar voor vrouwen.
€1.799,00
1
2
Geen producten gevonden... Ga verder met winkelen

Droogpakken

Droogpak

Duiken in een droogpak is iets heel anders dan duiken in een natpak of een semi-droogpak. In een droogpak blijf je normaal gesproken helemaal droog. Je gaat hier dan ook niet met zwemkleding in maar met warme kleren, meestal met een speciaal onderpak. Een droogpak is ideaal om te duiken in koud water, en wordt door de meeste duikers in de winter in Nederland gebruikt. Om in tropische wateren te duiken is een droogpak ongeschikt, dit zou voor oververhitting zorgen. Tussen die temperaturen is de keuze voor een natpak of droogpak vaak een persoonlijke keuze. Bij een watertemperatuur van 10-15 graden zie je dan ook veel droogpak én natpakduikers aan de waterkant.   

Een droogpak werkt heel anders dan een natpak. Zo zijn er verschillende materiaalsoorten, plaatsingen van ritssluitingen en droogpakken hebben een inflator en ontluchtingsventiel. Ook zijn er verschillende seals en zijn er systemen waardoor je ook droge handen kan houden tijdens je duik.  Welk droogpak het beste voor jou is hangt onder andere af van de gewenste isolatie (voor welke temperatuur range je het pak wil gebruiken) en de gewenste bewegingsvrijheid.

Isolatie in een droogpak werkt dus anders dan in een natpak. In een droogpak zit geen water tussen je lichaam en het pak, maar lucht. Doordat je in water sneller afkoelt dan in lucht blijf je zo veel langer warm. Ook hoef je bij een tweede duik op een dag geen nat natpak aan te trekken, wat door veel mensen als oncomfortabel gezien wordt.

 

Neopreen of trilaminaat

De voornaamste keuze bij een droogpak is die tussen neopreen en trilaminaat. Er zijn ook droogpakken van gevulkaniseerd rubber die voornamelijk door de beroepsduikerij gebruikt worden. Dit voornamelijk omdat ze makkelijk schoon te maken zijn. Hier beperken we ons tot droogpakken die voor sport- en technisch duiken gebruikt worden. De keuze tussen neopreen en trilaminaat is voornamelijk belangrijk voor de isolatie en bewegingsvrijheid van het droogpak.

Neopreen droogpakken isoleren beter dan trilaminaat droogpakken. Je kunt dus volstaan met een dunner onderpak in een neopreen onderpak. Daarentegen  geeft een trilaminaat droogpak meer bewegingsvrijheid doordat het ruimer zit. Dit zorgt er echter ook voor dat de lucht makkelijker door het pak kan bewegen en je het gevaar sneller loopt dat de lucht zich in je voeten ophoopt, waardoor een ongeoefende droogpakduiker ondersteboven kan komen te hangen.

Een neopreen droogpak heeft van zichzelf een sterk positief drijfvermogen waardoor je een stuk meer lood nodig hebt dan voor een trilaminaat droogpak. Dit is voor technische duikers vaak een reden om voor trilaminaat te kiezen omdat je met neopreen veel drijfvermogen verliest op diepte door de samendrukbaarheid van het pak. 

Andere verschillen zijn dat een trilaminaat droogpak duurder is dan een neopreen droogpak en dat het makkelijker is voor onervaren droogpakduikers om in een neopreen droogpak te duiken. Een trilaminaat pak is sterker en is eenvoudiger te repareren dan een neopreen droogpak.

Dan zijn er ook nog verschillende seals. Je kunt kiezen uit latex en neopreen pols- en nekseals. Latex seals zijn erg dun, sluiten goed af en bewegen soepel mee, maar zitten strakker en gaan sneller stuk dan neopreen seals. Neopreen seals gaan langer mee en zitten minder strak  maar bewegen stugger en laten daarom sneller water door dan latex seals. Deze keuze is dus voornamelijk een persoonlijke.

Samengevat zijn dit de verschillen tussen neopreen en trilaminaat droogpakken:

Eigenschap

Neopreen

Trilaminaat

Prijs

Goedkoper

Duurder

Isolatie

Meer

Minder

Drijfvermogen

Meer lood nodig

Niet meer lood nodig

Bewegelijkheid

Minder

Meer

Leren duiken

Makkelijker

Moeilijker

Duurzaamheid

Minder sterk

Sterker

Reparatie

Ingewikkelder

Simpeler

Onderpak

Dunner

Dikker

 

Zoals deze tabel al aangeeft is de keuze tussen neopreen en trilaminaat dus vooral een persoonlijke keuze. Een voorbeeld van een neopreen droogpak is de Seac Sub Warmdry of de Bare XCS2 Pro Dry. Een voorbeeld van een trilaminaat droogpak is de Bare Trilam serie.

De Seac Sub Warmdry (neopreen, links) en de Bare Trilam Poly Pro (trilaminaat, rechts) 

Ongeacht of je een neopreen of trilaminaat droogpak kiest is het belangrijk om te zorgen dat het pak goed past. Hou bij het passen rekening dat je er met duiken nog een onderpak onder draagt. Let er ook op dat de inflator en het ontluchtingsventiel goed te bedienen zijn. Dan zijn er ook verschillen in de positie van de rits. Sommige pakken hebben de rits op de rug, andere op de borst. Een rits op de rug zorgt ervoor dat het pak makkelijker aan en uit te trekken is, maar beperkt de bewegingsvrijheid meer en bovendien is deze alleen door een buddy dicht te ritsen, niet door jezelf. Een rits op de borst kun je zelf open- en dichtritsen en geeft meer bewegingsvrijheid, maar zorgt ervoor dat het aan- en uittrekken van het pak moeilijker gaat. Een voorbeeld van een pak met een rits op de rug is de Bare XCS2 Pro Dry, terwijl de Bare Poly Tech de rits op de borst heeft.

De Bare XCS2 Pro Dry (rits op de rug, links) en de Bare Poly Tech (rits op de borst, rechts) 

Let er verder ook op dat je met dikke sokken aan in de duikschoentjes past. En doordat deze duikschoenen dus groter zijn dan die van een natpak moet je er ook op letten dat je vinnen nog passen. Vaak kunnen deze anders afgesteld worden, maar hou hier wel rekening mee.

Dan zijn ook de handschoenen nog belangrijk. Je kunt gewoon neopreen handschoenen aandoen, maar dan krijg je alsnog natte handen en dit kan bij lage temperaturen het duikplezier of de duiktijk verlagen. Er bestaan ook systemen die je op de mouwen van een droogpak kunt monteren waardoor je droge handen houdt tijdens het duiken. Dit zorgt er echter wel voor dat het indrukken van kleine knopjes op bijvoorbeeld een duikcomputer of camera een stuk moeilijker wordt.

En neem tenslotte ook de tijd om een goed onderpak bij een droogpak te vinden. Je wil een onderpak hebben wat een zo laag mogelijke dichtheid (en dus drijfvermogen) heeft maar toch zo goed mogelijk warmte vasthoudt. Ook hier zijn vele mogelijkheden en prijsklassen in. Zorg ook dat je met je onderpak goed in je droogpak past.

En als je voor het eerst een droogpak koopt is het ook belangrijk om hier in te leren duiken. Bij de meeste duikscholen kun je hier een cursus of training in volgen. Er zijn ook speciale Drysuit Specialties. Doordat een droogpak gevuld is met lucht heeft dit effect op het trimmen. Je kunt dan ook op je pak trimmen in plaats van op je vest. Dit vereist echter wel wat oefening doordat de lucht zich over een groter gebied kan verplaatsen dan in een vest.

Samengevat zijn hier de zaken waar we je aanraden op te letten bij de aanschaf van een droogpak:

  • De keuze tussen neopreen en trilaminaat
  • Neopreen of latex seals
  • Rits op de rug of borst
  • Plaatsing inflator en ontluchtingsventiel
  • Pasvorm, met onderpak en dikke sokken aan
  • Handschoenen
  • Onderpak
  • Leren duiken met een droogpak
  • Hoeveel extra lood je mee moet nemen ten opzichte van een natpak

Conclusie natpak of droogpak

Uiteindelijk is het kiezen tussen een natpak of een droogpak een persoonlijke keuze die voornamelijk afhangt van de watertemperatuur waarin je het pak wil gaan gebruiken en hoe koud je het zelf krijgt. Een natpak is een stuk goedkoper, makkelijker te onderhouden en makkelijker om in te duiken. Ook heb je in een natpak meer bewegingsvrijheid. Een droogpak heeft voornamelijk één voordeel, maar dit is dan wel een groot voordeel; een droogpak is veel warmer. Een semi-droogpak kan als tussenoplossing gezien worden, echter is dat in de Nederlandse winter voor veel duikers nog te koud. Veel duikers die het hele jaar in Nederland duiken hebben dan ook een droogpak én een natpak. Duik je alleen in de zomer in Nederland of in tropische wateren heb je genoeg aan een natpak. Maar uiteindelijk blijft de keuze tussen droogpak en natpak een persoonlijke.   

 Hier kunt u de maattabellen voor de diverse duikpakken en accessoires vinden:

Bare maattabellen

Seac Sub maattabellen

Lees meer Lees minder
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »